2 februarie 2022 – Ziua Mondială a Zonelor Umede: „Salvăm Zonele Umede pentru Oameni și Natură!”, eveniment organizat de Palatul Copiilor Iași în colaborare cu EcoARENA și Agenția pentru Protecția Mediului Iași

„Apă, tu nu ești numai necesară vieții, ci ești însăși viața; ești bogăția fără seamăn pe Pământ, tu ești cea mai delicată, cea mai pură, tu ești sufletul Pământului.” (citat classic din Antonie de Saint-Exupery).

Cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede am luat parte la evenimentul organizat în Serele Palatul Copiilor din Parcul Copou, Iași, unde elevii cu profil de biologie desfășoară activități de cunoaștere a specificului dezvoltării plantelor, utilizarea lor în viața oamenilor, tehnici de cultivare, înmulțirea vegetativă, semințe, flori și legume care pot fi cultivate în apropierea zonelor umede.

S-au realizat activități educative de promovare a importanței conservării zonelor umede împreună cu Agenția pentru Protecția Mediului Iași și am împărtășit elevilor impactul negativ pe care îl pot avea deșeurile electrice și electronice asupra apelor. De exemplu o baterie uzată, aruncată necorespunzător, poate polua un metru pătrat de sol şi 10 litri de apă, aceasta degradându-se în 110 ani. În acest timp, procesul de dezintegrare poluează grav mediul înconjurător cu metale grele, afectând întregul ecosistem.

De ce sunt importante zonele umede?

• Filtrează natural apa, funcţionând ca adevărate staţii de depoluare a apei

• Oferă habitat pentru pentru păsări şi peşti, inclusiv pentru specii rare

• Devin zone de atenuare a viiturilor în timpul inundaţiilor

• Plantaţiile lemnoase ale zonelor umede pot oferi cherestea şi lemn de foc

• Pot constitui zone de recreere

• Pot oferi oportunităţi pentru pescuit, vânătoare, observaţii ştiinţifice

• Pot îmbunătăţi aspectul estetic al peisajului, făcându-l mai atractiv

Solicită și tu programarea unei activități cu tematică de mediu alături de EcoARENA!

Comments are closed.