ECOarena la întâlnire cu studenții Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași

În data de 30 iunie 2021, ECOarena, prin reprezentantul său Simona Cecilia Ghiga, s-a întâlnit cu studenții din anul III de la specializarea Ingineria Mediului pentru a dezbate, printre altele și problema gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Întâlnirea a fost organizată de către dna Asistent universitar dr. Cozma Petronela, preocupată încă din anii facultății de impactul negativ pe care deșeurile îl au asupra mediului. Dna Asist. Petronela Cozma a reușit să insufle studenților săi aceeași pasiune pentru domeniul studiat, iar aceasta s-a văzut în timpul discuțiilor cu aceștia.

Ce se întâmplă cu aparatul vechi și stricat?

Studenții au fost curioși să afle de la dna Simona Ghiga care este modul în care ECOarena gestionează DEEE-urile din momentul în care ele sunt preluate de la persoanele fizice sau juridice și până când ele ajung la reciclator.

S-a discutat de asemenea despre impactul pe care îl au frigiderele vechi, mașina de spălat defectă pe care oamenii continuă să o repare fără să își dea seama că orice aparat vechi care nu mai funcționează corect, încarcă factura de curent și gaz prin consumul său care este mai ridicat.

Studenții au aflat cum un simplu gest de a suna o firmă de preluare a deșeurilor (precum ECOarena), poate să scape o persoană de la a plăti o amendă destul de mare, dacă alege să se debaraseze de aparatul vechi lăsându-l în stradă sau pe domeniul public.

România are nevoie de ingineri de mediu

Țara noastră este mult în urma altor țări europene în ceea ce privește nivelul de reciclare a deșeurilor electrice și electronice, iar amenzile pe care le plătim, ca popor, sunt usturătoare. O parte din vină pentru această situație o poartă lipsa educației de mediu în rândul cetățenilor, dar și a specialiștilor în domeniu.

ECOarena încearcă să sprijine studenții interesați de domeniul protecției mediului prin parteneriate cu universitățile din Iași, participări la discuții cu studenții și stagii de practică pentru cei interesați.

Fiecare dintre noi avem un rol, care poate părea nesemnificativ, însă este cât se poate de important. Simplul gest de a strânge bateriile uzate sau becurile arse și de a le duce apoi în locurile special amenajate, este mai important decât ne putem imagina.

Comments are closed.