Peste 500.000 kg de deșeuri electrice colectate în campania națională

Iași, 27 octombrie 2020 – Peste 500.000 kg de deșeuri electrice au fost colectate în campania națională dedicată Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice
Cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, în perioada 28 septembrie-26 octombrie 2020 a avut loc o campanie de informare și colectare a deșeurilor electrice și electronice în 32 de orașe din România, organizată de Asociația Română pentru Reciclare – RoRec, în parteneriat cu autoritățile locale și partenerii locali, prin care și  ECOarena pentru județele Iași și Vaslui.

Inițiativă Zilei Internaționale este dezvoltată de WEEE Forum, asociația internațională a sistemelor de colectare a deșeurilor electrice, care a implicat peste 100 de organizații diferite din peste 60 de țări din întreaga lume. Scopul evenimentului a fost de a crește nivelul de conștientizare privind importanța colectării deșeurilor electrice și de a încuraja populația să facă acest gest responsabil.

În urma campaniei organizată în cele 26 de județe, peste 500.000 de kilograme de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) au fost colectate selectiv și trimise la reciclare. Românii s-au debarasat corect de aparatele electrice fie ducându-le la punctele de colectare provizorii, fie apelând TelVerde 0800 444 800 – serviciul gratuit de preluare de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție a deșeurilor electrice.

”Ne dorim ca Iașiul să fie un reper al curățeniei și al responsabilității față de mediu, așa că îi invit pe toți ieșenii să se debaraseze responsabil de deșeurile electrice!  Împreună cu Serviciul Local de Colectare Iași, cu Salubris SA și cu partenerii locali, ne dorim să servim urbea și să ajutăm populația să înțeleagă că aportul fiecăruia dintre noi e esențial pentru sănătatea comunității din care suntem parte cu toții. Prin implicarea publicului mai tânăr în problemele legate de deșeurile electrice, creăm o nouă generație de consumatori responsabili, care vor duce mesajul lor în rândul familiilor, al profesorilor și al comunităților locale”, a declarat dl. Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași.

Serviciul Local de Colectare

Conform procedurii de funcționare a serviciului, după ce ați făcut o comandă la TelVerde 0800.444.800 sau la numărul local 0764.399.399 , veți fi contactat de Serviciul Local de Colectare Iași, ce operează în județele Iași, Botoșani și Vaslui.  Împreună cu operatorul telefonic veți stabili ziua şi intervalul orar în care va avea loc ridicarea deşeurilor electrice. TelVerde 0800 444 800 este un număr apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, disponibil de luni până vineri, între orele 9.00-17.00.

Legislația specifică și obligativitatea colectării selective a DEEE au ca motivații principale protecția mediuluia sănătății populației și a resurselor pământului de efectele negative, iremediabile, ale deșeurilor electrice. Acestea au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul, apa și ne afectează tuturor sănătatea.

Așadar, tot ce trebuie să faci este să suni gratuit la TelVerde 0800 444 800, număr disponibil zilnic între orele 9.00-17.00 sau la 0764 399 399 (număr cu tarif normal).

Echipa Serviciului Local de Colectare Iași asigură colectarea gratuită a acestor deșeuri electrice și transportul în siguranță către fabricile de reciclare acreditate după standarde europene, acolo unde aceste deșeuri vor fi tratate și reciclate conform normelor de mediu.

Centrul Permanent de Colectare DEEE Iași se află pe Strada Pompei, nr. 3, Zona Podul de Piatră, Iași.

Share

Comments are closed.