,,Săptămâna Verde” la Liceul Teoretic Waldorf, Iaşi

Astăzi, 05 aprilie, în cadrul Programului,,Săptămâna Verde” echipa ECOarena a fost prezentă la Liceul Teoretic Waldorf, desfășurând activități privind Educația de Mediu.

ECOarena a povestit elevilor clasei a 3-a B despre componentele periculoase și efectele asupra mediului și a sănătății umane ale DEEE-urilor. Deșeurile de echipamente electrice și electronice conțin substanțe deosebit de toxice pentru om și mediu, precum: freonul (care poate degrada stratul de ozon), mercurul (care poate cauza probleme renale și poate afecta sistemul nervos), substanțe ignifuge bromurate, pvc sau compuși bifenili policlorurați. Toate aceste componente periculoase pot fi manevrate sau după caz, distruse corespunzător, numai de către personalul specializat și în condiții prevăzute de legislație, astfel încât să nu afecteze natura.

Am interacționat prin diverse jocuri, pentru a-i ajuta pe participanți să înțeleagă ce semnifică colectarea selectivă, reciclarea și cât de importantă este aceasta pentru un mediu curat.

RECICLAREA BATERIILOR

Deși din punct de vedere cantitativ sau, mai bine zis, al spațiului ocupat, bateriile uzate nu ridică o problemă atât de mare, situația este cu totul diferită atunci când ne raportăm la gradul de periculozitate pe care aceste obiecte îl au în raport cu poluarea mediului înconjurător. Substanțe deosebit de toxice precum metalele grele (nichel, cadmiu, mercur, litiu, alături de acizi și de alți compuși) regăsite în compoziția bateriilor, fac din aruncarea acestora în deșeurile menajere un adevărat atac asupra sănătății mediului. Aceste substanțe pot contamina apa și solul, o singură baterie având capacitatea de a polua chiar și 10 litri de apă sau 1 metru pătrat de pământ

Studiile de specialitate arată că, în medie, o persoană din România aruncă 8 baterii pe an, așadar un simplu calcul poate trage un semnal de alarmă în raport cu importanța colectării corecte a acestor obiecte. 

Mulțumim dnei îndrumător Bura Simona pentru invitația lansată și copiilor pentru mobilizarea de a da spre reciclat bateriile uzate, primind astfel o urnă pentru colectarea acestora ce se potrivește perfect pe biroul lor.

Pentru activități privind educația de mediu, echipa ECOarena vă stă la dispoziție la numărul de telefon 0764.399.399. 

Comments are closed.